fbpx

Beheersmaatregelen Nederland: Effectief en efficiënt risico’s beheersen

Beheersmaatregelen zijn cruciaal voor organisaties die de risico’s waaraan zij blootstaan willen beheersen. Dit omvat niet alleen de identificatie van potentiële risico’s, maar ook het implementeren van strategieën om deze risico’s te minimaliseren of te elimineren. In dit artikel bespreken we wat beheersmaatregelen inhouden, de belangrijkste elementen ervan en hoe je ze effectief kunt implementeren. Daarnaast leggen we de noodzaak van goede geautomatiseerde ondersteuning uit, om overzicht te houden in een complexe wereld van risico’s en maatregels.

Wat zijn beheersmaatregelen?

Beheersmaatregelen zijn acties die ondernomen worden om risico’s te beheren en te controleren. Deze maatregelen richten zich op het voorkomen, onder controle houden of reageren op risico’s die de bedrijfsdoelstellingen kunnen bedreigen. Ze kunnen variëren van technische maatregelen, zoals beveiligingssystemen, tot organisatorische maatregelen, zoals training van personeel. De effectiviteit van de beheersmaatregelen is afhankelijk van de implementatie, monitoring en bijstelling indien nodig.

Belangrijkste elementen van beheersmaatregelen

Risico-identificatie

De eerste stap in het proces van beheersmaatregelen is risico-identificatie. Dit houdt in dat je als organisatie alle potentiële risico’s in kaart brengt die de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan zowel interne als externe risico’s, zoals financiële risico’s, operationele risico’s of compliance-risico’s. Het is essentieel om breed te kijken en elke mogelijke bedreiging te overwegen.

Risico-evaluatie

Nadat de risico’s zijn geïdentificeerd, is het van belang deze te evalueren. Hierbij kijk je naar de waarschijnlijkheid van optreden van ieder risico en de impact die het zou kunnen hebben op de organisatie. Door risico’s op deze manier te prioriteren, kun je gerichter beheersmaatregelen treffen. Dit helpt om middelen efficiënt toe te wijzen aan de meest kritieke risico’s.

Beheersmaatregelen plannen

Op basis van de risico-evaluatie kun je bepalen welke maatregelen nodig zijn. Dit kunnen verschillende strategieën zijn, zoals het vermijden van risico’s, het reduceren van risico’s door preventieve maatregelen te nemen, het overdragen van risico’s via verzekeringen of het accepteren van bepaalde risico’s. De gekozen aanpak moet past bij de organisatie en haar doelen.

Implementatie en uitvoering

De implementatie van beheersmaatregelen vergt een zorgvuldige planning en uitvoering. Dit heeft niet alleen betrekking op het invoeren van nieuwe processen of technologieën, maar ook op het trainen van personeel om ervoor te zorgen dat zij begrijpen hoe zij bij de uitvoering van de maatregelen betrokken zijn. Communicatie speelt hierbij een cruciale rol. Iedereen binnen de organisatie moet duidelijk zijn over zijn of haar rol in het beheersconcept.

Monitoring en bijstelling

Beheersmaatregelen zijn geen statisch gegeven. Het is van groot belang om voortdurend te monitoren of de maatregelen effectief zijn. Dit houdt in dat je regelmatig de risico’s moet herbeoordelen en kijken of de genomen maatregelen nog adequaat zijn. Indien nodig moeten maatregelen worden bijgesteld om bij te blijven in een continu veranderende omgeving.

Het belang van geautomatiseerde ondersteuning

Om overzicht te houden over de complexe wereld van beheersmaatregelen, is goede geautomatiseerde ondersteuning van groot belang. Het gebruik van een digitaal platform zoals Perium kan helpen om procesmanagement en compliance te optimaliseren. Met automatisering kun je alle data en informatie centraliseren, wat de samenwerking bevordert en een beter inzicht geeft in de actuele status van de beheersmaatregelen. Dit vereenvoudigt rapportages en evaluaties, wat essentieel is voor het aantoonbaar voldoen aan de beheersmaatregelen.

Implementatie van beheersmaatregelen

Het implementeren van beheersmaatregelen gaat verder dan simpele checklists of richtlijnen. Het vraagt om een strategische aanpak die geïntegreerd is in de bedrijfscultuur. Het is van belang dat de top van de organisatie draagvlak creëert en dat er een juiste balans is tussen risicoacceptatie en risicomijding. Dit betekent dat alle medewerkers bij het proces moeten worden betrokken, en dat er voldoende middelen en tijd beschikbaar zijn voor training en ontwikkeling. Het betrekken van alle lagen binnen de organisatie bij het beheer van risico’s kan leiden tot meer innovatie en betere oplossingen, omdat mensen met verschillende perspectieven bijdragen aan de discussie.

Conclusie

Het aantoonbaar voldoen aan beheersmaatregelen is een flinke uitdaging voor veel organisaties. De dynamische aard van risico’s en de noodzaak om constant alert te zijn, kunnen overweldigend zijn. Bij Perium begrijpen we deze uitdaging en bieden we een laagdrempelige, betaalbare oplossing om deze efficiënt en effectief aan te gaan. We nodigen je uit voor een demo van ons platform, zodat je zelf de mogelijkheden kunt zien. Voor meer informatie kun je ons vrijblijvend mailen op hallo@perium.nl of bel ons op 050 – 2111 729.

Over Perium

Perium is het meest gebruiksvriendelijke all-in-one platform voor compleet risicomanagement. In een mum van tijd ben je voorzien van een intuïtief en flexibel managementsysteem voor risicobeheersing, een krachtige PDCA-cyclus, een 4-ogen principe en heldere rapportages. Voldoe vanaf nu aan de voor jou relevante standaarden voor onder andere security, privacy, duurzaamheid, milieu, energiemanagement, ARBO en nog veel meer. Vergroot de weerbaarheid van je organisatie snel, eenvoudig en betaalbaar met hét Perium platform.

Arjan Perium
Arjan Kremer
Mede-oprichter Perium B.V.

Met een achtergrond in risicomanagement, ICT en een passie voor innovatie, help ik organisaties om weerbaar en compliant te opereren in een steeds veranderende wereld. Mijn focus ligt op oplossingen die écht werken. 

Bel of mail me gerust voor een demo.