fbpx

CIS controls richtlijn: bescherming tegen cyberbedreigingen

De CIS controls zijn een verzameling van best practices die ontwikkeld zijn door het Center for Internet Security (CIS) om publieke en private organisaties te beschermen tegen cyberbedreigingen. Deze richtlijnen zijn gericht op het versterken van de cybersecurity van een organisatie door het implementeren van essentiële maatregelen. Het doel is om een proactieve houding te creëren tegenover de steeds evoluerende dreigingen in de digitale wereld.

Wat zijn CIS controls?

CIS controls zijn 18 richtlijnen die organisaties helpen bij het verbeteren van hun beveiligingshouding. Deze richtlijnen zijn opgesteld op basis van de ervaringen van cybersecurity-experts wereldwijd en zijn bedoeld om een solide fundament te bieden voor het opzetten of verbeteren van een cyberbeveiligingsprogramma. Het CIS-kwaliteitslabel geeft daarbij ook een zekere mate van geloofwaardigheid aan de implementatie van deze controles.

Belangrijkste elementen van CIS controls

Basis controls

De eerste vijf controles worden vaak gezien als de basismaatregelen die je moet implementeren. Deze omvatten onder andere inventarisatie van hardware en software, het beheer van kwetsbaarheden, en het beheer van toegangen. Dit zijn cruciale elementen omdat een goed inzicht in je infrastructuur en de toegang daartoe de eerste stap is naar effectieve beveiliging.

Geavanceerde controls

Na de basis komen de geavanceerde controles, die dieper ingaan op specifieke beveiligingsvragen. Voorbeelden zijn het monitoren van netwerken en systemen, incidentrespons en databeveiliging. Deze richtlijnen benadrukken het belang van een continu proces van monitoring en evaluatie om de effectiviteit van de geïmplementeerde maatregelen te waarborgen.

Security maturity

Het CIS-lifecyclemodel stelt dat een organisatie niet alleen start met het implementeren van controles, maar dat er ook een continue verbetering moet plaatsvinden. Dit betekent dat je regelmatig moet evalueren en bijstellen om kenmerkende dreigingen te kunnen ondervangen. Op deze manier blijft de organisatie weerbaar tegen nieuwe, onbekende bedreigingen.

Implementatie van CIS controls

Bij het implementeren van CIS controls is het belangrijk dat er niet alleen wordt gekeken naar de technologische aspecten, maar ook naar de mensen en processen binnen de organisatie. Dit vergt een cultuurverandering waarbij iedereen binnen de organisatie zich verantwoordelijk voelt voor cybersecurity. Er moet worden geïnvesteerd in opleiding en bewustwording, zodat medewerkers niet alleen de richtlijnen begrijpen, maar ook toepassen.

Bovendien speelt automatisering een cruciale rol bij de implementatie van CIS controls. Goede geautomatiseerde ondersteuning helpt je om overzicht te houden en de voortgang van de implementatie te monitoren. Daarbij kan het de werkprocessen vereenvoudigen, zodat je jouw tijd en middelen effectiever kunt gebruiken. Tools als Perium bieden oplossingen om deze controles in een efficiënt systeem te integreren, waardoor de implementatie minder tijdrovend en complex wordt.

Het belang van geautomatiseerde ondersteuning

In de wereld van cybersecurity zijn tijd en efficiëntie van groot belang. Handmatige processen zijn niet alleen foutgevoelig, maar kosten ook veel tijd. Door geautomatiseerde systemen te gebruiken, kun je zeker weten dat je voldoet aan de vereisten van de CIS controls, terwijl je tegelijkertijd de kans op menselijke fouten minimaliseert. Dit resulteert in een effectievere implementatie en beter onderhoud van de beveiligingsmaatregelen.

Met een platform zoals Perium kun je de voortgang van je implementatie nauwkeurig volgen, audits snel uitvoeren en rapportages genereren die voldoen aan de CIS-vereisten. Dit maakt het proces voor jou als professional niet alleen overzichtelijker, maar vergemakkelijkt ook de communicatie met stakeholders binnen en buiten de organisatie.

Conclusie

Het aantoonbaar voldoen aan de CIS controls kan een aanzienlijke uitdaging zijn. De richtlijnen zijn gedetailleerd en vereisen een integrale aanpak binnen de organisatie. Gelukkig biedt Perium een laagdrempelige en betaalbare oplossing om deze uitdaging efficiënt en effectief aan te gaan. We staan klaar om je te helpen met de implementatie en het onderhoud van de CIS controls in jouw organisatie. Wil je meer weten of een demo van ons platform aanvragen? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar hallo@perium.nl of bel ons op 050 – 2111 729. Samen kunnen we werken aan een veiliger digitale toekomst.

Over Perium

Perium is het meest gebruiksvriendelijke all-in-one platform voor compleet risicomanagement. In een mum van tijd ben je voorzien van een intuïtief en flexibel managementsysteem voor risicobeheersing, een krachtige PDCA-cyclus, een 4-ogen principe en heldere rapportages. Voldoe vanaf nu aan de voor jou relevante standaarden voor onder andere security, privacy, duurzaamheid, milieu, energiemanagement, ARBO en nog veel meer. Vergroot de weerbaarheid van je organisatie snel, eenvoudig en betaalbaar met hét Perium platform.

Arjan Perium
Arjan Kremer
Mede-oprichter Perium B.V.

Met een achtergrond in risicomanagement, ICT en een passie voor innovatie, help ik organisaties om weerbaar en compliant te opereren in een steeds veranderende wereld. Mijn focus ligt op oplossingen die écht werken. 

Bel of mail me gerust voor een demo.