Inleiding tot de CSRD norm en Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn bedrijven verplicht om meer transparantie te bieden over hun duurzaamheidspraktijken. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese norm die bedrijven helpt om precies dat te doen. Deze richtlijn heeft als doel om duidelijke, vergelijkbare en betrouwbare duurzaamheidsinformatie van ondernemingen beschikbaar te maken voor investeerders en andere stakeholders. In dit artikel bespreken we wat de CSRD norm inhoudt en hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op de implementatie ervan.

Wat is de CSRD norm

De CSRD norm werd geïntroduceerd door de Europese Commissie als onderdeel van de bredere Europese Green Deal. Het vervangt de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en breidt de vereisten voor duurzaamheidsverslaggeving aanzienlijk uit. De CSRD norm legt meer nadruk op de volledigheid en nauwkeurigheid van de verslaggeving en verplicht bedrijven om gegevens te verstrekken over een breder scala aan duurzaamheidsaspecten, waaronder milieu, sociale en bestuurskwesties.

Welke bedrijven vallen onder de CSRD norm

De CSRD norm is van toepassing op alle grote bedrijven in de Europese Unie, evenals op beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Dit betekent dat meer dan 50.000 bedrijven in de EU onder deze richtlijn vallen. Bedrijven die aan de CSRD moeten voldoen, zijn verplicht om een uitgebreide duurzaamheidsverklaring op te nemen in hun jaarverslagen, en zij moeten hiervoor gebruik maken van gestandaardiseerde rapportagekaders zoals de Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving.

De Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving

Om de kwaliteit en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslagen te waarborgen, heeft de Europese Commissie een set gestandaardiseerde richtlijnen ontwikkeld, bekend als de Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving (European Sustainability Reporting Standards, ESRS). Deze standaarden bieden een kader voor bedrijven om uitgebreid en consistent te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Zij dekken een breed scala van onderwerpen zoals klimaatverandering, watergebruik, arbeidsomstandigheden, en diversiteit en inclusie.

Waarom deze standaarden belangrijk zijn

Compliantie met de CSRD norm en de bijbehorende ESRS-standaarden zorgt ervoor dat bedrijven transparanter worden over hun duurzaamheidsactiviteiten, wat op zijn beurt het vertrouwen van investeerders en andere stakeholders vergroot. Dit verhoogde vertrouwen kan leiden tot nieuwe investeringsmogelijkheden en een verbeterde reputatie. Bovendien helpt het bedrijven om risico’s beter te beheren en kansen te identificeren die voortkomen uit duurzame bedrijfspraktijken.

Hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden

Bedrijven die onder de CSRD norm vallen, moeten tijdig beginnen met de voorbereiding op de nieuwe verslaggevingsvereisten. Dit omvat het identificeren van relevante duurzaamheidsindicatoren, het verzamelen van nauwkeurige gegevens, en het implementeren van interne controlesystemen om de juistheid van de verstrekte informatie te waarborgen. Het is ook aan te raden om te investeren in softwareoplossingen die kunnen helpen bij het beheren en rapporteren van duurzaamheidsprestaties volgens de gestandaardiseerde normen.

Conclusie

De implementatie van de CSRD norm en de Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving markeert een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst. Bedrijven die zich proactief voorbereiden op deze nieuwe verslaggevingseisen, zullen hiervan profiteren door een betere risicobeheersing, verbeterde reputatie en grotere investeerdersvertrouwen. Als uw bedrijf op zoek is naar een effici├źnte oplossing voor het voldoen aan deze nieuwe regelgeving, kunnen wij een demo geven van ons platform dat speciaal is ontworpen voor deze doeleinden. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te leren over hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw duurzaamheidsverslaggeving.

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?