Is CIS controls verplicht

Wat zijn CIS Controls

De CIS Controls, oftewel de Center for Internet Security Controls, zijn een reeks van beproefde richtlijnen en beste praktijken, ontwikkeld om organisaties te helpen hun beveiligingspositie te verbeteren. Deze controles richten zich op de basisprincipes van cyberbeveiliging en zijn ontworpen om zowel grote als kleine organisaties te beschermen tegen cyberdreigingen. Met focuses zoals toegangsbeheer, gegevensbescherming en bedreigingsdetectie, bieden de CIS Controls een uitgebreide aanpak voor het beveiligen van IT-infrastructuren.

Zijn CIS Controls verplicht

De vraag of CIS Controls verplicht zijn, hangt sterk af van de sector waarin een organisatie actief is en de specifieke wettelijke vereisten die op die sector van toepassing zijn. In tegenstelling tot bepaalde wettelijke normen en regelgeving, zoals de GDPR in Europa en de HIPAA in de Verenigde Staten, zijn de CIS Controls zelf niet wettelijk verplicht. Ze worden echter wel sterk aanbevolen door tal van beveiligingsprofessionals en industrieleiders. Dit komt omdat de implementatie van deze controles een bewezen methode is om de beveiliging van een organisatie significant te verbeteren.

Voordelen van het implementeren van CIS Controls

Hoewel niet verplicht, bieden de CIS Controls tal van voordelen die elke organisatie zou moeten overwegen. Ten eerste helpen ze bij het prioriteren van veiligheidsmaatregelen op basis van de impact op de veiligheidspositie van de organisatie. Dit betekent dat organisaties zich kunnen richten op het aanpakken van de meest kritieke veiligheidslekken eerst. Ten tweede, bieden de CIS Controls een raamwerk dat compatibel is met andere beveiligingsstandaarden en -raamwerken, zoals NIST en ISO 27001. Dit maakt de integratie en naleving van beveiligingsmaatregelen eenvoudiger.

CIS Controls ten opzichte van Cobit

Hoewel de CIS Controls specifiek gericht zijn op cyberbeveiliging, heeft Cobit een bredere focus op IT governance en management. Cobit biedt een raamwerk waarmee de prestaties van een IT-organisatie in kaart worden gebracht en helpt bij het sturen en verbeteren van IT-processen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Terwijl de CIS Controls zich concentreren op het verbeteren van de beveiligingsmaatregelen, helpt Cobit bij het beheersen, monitoren en optimaliseren van de algehele IT-prestaties van een organisatie.

Wanneer beide raamwerken samen worden toegepast, kunnen ze de kloof tussen de bedrijfsvoering, het informatiemanagement en de IT-organisatie overbruggen. Dit zorgt voor een holistische benadering van IT governance en cyberbeveiliging, wat leidt tot een robuustere en beter presterende IT-infrastructuur.

In Control blijven met beide raamwerken

Het adopteren van zowel de CIS Controls als Cobit kan organisaties helpen om niet alleen hun beveiliging, maar ook hun algehele IT-prestaties te verbeteren. Het toepassen van CIS Controls biedt een sterke basis voor het beschermen tegen de meest voorkomende en kritieke cyberdreigingen. Cobit daarentegen, geeft concrete handvatten voor het optimaliseren van IT-processen, wat bijdraagt aan betere besluitvorming en strategische planning.

Conclusie

Hoewel CIS Controls niet wettelijk verplicht zijn, bieden ze een waardevol raamwerk voor het verbeteren van de cyberbeveiliging van een organisatie. Door het combineren van CIS Controls met Cobit, kunnen organisaties een holistische benadering hanteren die zowel hun beveiligingspositie als hun IT-prestaties optimaliseert. Interesse om te zien hoe dit in de praktijk werkt? Wij kunnen een demo geven van ons platform om deze oplossing te implementeren en uw organisatie te helpen in control te blijven. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende demonstratie!

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?