fbpx

Is KIDO verplicht voor decentrale overheden?

KIDO, het Kwaliteitssysteem Informatiebeheer Decentrale Overheden, biedt handvatten voor beleidsontwikkeling, inrichting en uitvoering van informatiebeheerprocessen. Het systeem is ontworpen om decentrale overheden te ondersteunen in het verbeteren van hun informatiebeheer en om te voldoen aan wet- en regelgeving. Maar is KIDO verplicht voor jouw organisatie? In dit artikel duiken we dieper in de essentie van KIDO en de implicaties voor de decentrale overheden.

Wat is KIDO?

KIDO staat voor Kwaliteitssysteem Informatiebeheer Decentrale Overheden en is ontwikkeld om te voorzien in een gestructureerde aanpak of framework voor het verbeteren van informatiebeheer. Dit systeem heeft als doel om decentrale overheden te helpen bij het effectief en efficiënt beheren van informatie, met nadruk op transparantie, toegankelijkheid en compliance. Door KIDO te implementeren, kan een organisatie niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook haar interne processen verbeteren.

Belangrijkste elementen van KIDO

Informatiebeheer processen

Een van de kerncomponenten van KIDO zijn de informatiebeheerprocessen. Dit zijn de stappen en procedures die een organisatie dient te volgen om informatie op een consistente manier te beheren. Deze processen zijn gericht op het waarborgen van de kwaliteit van informatie, wat essentieel is voor zowel interne als externe belanghebbenden.

Beleidsontwikkeling

KIDO biedt ook richtlijnen voor beleidsontwikkeling. Dit betekent dat organisaties niet alleen hun informatiebeheerprocessen moeten inrichten, maar ook een helder en effectief beleid moeten formuleren. Dit beleid dient de strategie van de organisatie te ondersteunen en moet in lijn zijn met de wet- en regelgeving.

Verantwoordelijkheden en rollen

Binnen KIDO zijn verantwoordelijkheden en rollen helder gedefinieerd. Dit bevordert accountability binnen de organisatie en zorgt ervoor dat iedereen zich bewust is van zijn of haar rol in het informatiebeheerproces. Hierdoor kunnen processen efficiënter verlopen en wordt de kans op fouten verkleind.

Compliance en toezicht

Een ander kritisch aspect van KIDO is de focus op compliance. Organisaties moeten in staat zijn om aan te tonen dat zij voldoen aan wet- en regelgeving met betrekking tot informatiebeheer. Dit kan via audits en rapportages, die worden ondersteund door KIDO. Het waarborgen van compliance is niet alleen een wettelijke verplichting, maar draagt ook bij aan de reputatie en professionaliteit van de organisatie.

Is KIDO verplicht?

De vraag of KIDO verplicht is, hangt af van diverse factoren zoals de grootte van de organisatie en de specifieke regelgeving die op de organisatie van toepassing is. Voor sommige decentrale overheden en specifieke projecten kan KIDO een verplichte aanpak vormen, zeker als er wordt gekeken naar eisen vanuit de Archiefwet en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze wet- en regelgeving is nadrukkelijk gericht op het zorgen voor een goede omgang met informatie en gegevens.

KIDO implementeren

De implementatie van KIDO is een proces dat voorbereiding vereist, maar het hoeft geen onoverkomelijke uitdaging te zijn. Het is belangrijk om eerst de specifieke behoeften van jouw organisatie in kaart te brengen en te analyseren waar de huidige processen verbeterd kunnen worden. Het is ook verstandig om medewerkers te betrekken bij dit proces, zodat er draagvlak is voor de veranderingen die doorgevoerd moeten worden.

Bij de implementatie van KIDO is het van belang om geautomatiseerde ondersteuning te hebben. Dit is essentieel om een goed overzicht te behouden van alle informatie en processen, en maakt het zelfs mogelijk om data-analyses uit te voeren die de effectiviteit van het informatiebeheer verbeteren. Tools zoals Perium kunnen hierbij een significante rol spelen, aangezien zij gericht zijn op het faciliteren van een efficiënte en effectieve doormaking van KIDO.

Conclusie

Het aantoonbaar voldoen aan KIDO is een forse uitdaging voor decentrale overheden. Echter, door gebruik te maken van de juiste mechanismen en geautomatiseerde ondersteuning kan deze uitdaging worden aangegaan. Bij Perium bieden we laagdrempelige, betaalbare oplossingen om deze inspanning efficiënt en effectief te realiseren. We nodigen je uit om een demo van ons platform te komen bekijken, zodat je zelf de mogelijkheden kunt ervaren. Neem gerust contact met ons op via hallo@perium.nl of bel 050 – 2111 729 voor meer informatie. Samen kunnen we zorgen voor een verbeterd informatiebeheer binnen jouw organisatie.

Over Perium

Perium is het meest gebruiksvriendelijke all-in-one platform voor compleet risicomanagement. In een mum van tijd ben je voorzien van een intuïtief en flexibel managementsysteem voor risicobeheersing, een krachtige PDCA-cyclus, een 4-ogen principe en heldere rapportages. Voldoe vanaf nu aan de voor jou relevante standaarden voor onder andere security, privacy, duurzaamheid, milieu, energiemanagement, ARBO en nog veel meer. Vergroot de weerbaarheid van je organisatie snel, eenvoudig en betaalbaar met hét Perium platform.

Arjan Perium
Arjan Kremer
Mede-oprichter Perium B.V.

Met een achtergrond in risicomanagement, ICT en een passie voor innovatie, help ik organisaties om weerbaar en compliant te opereren in een steeds veranderende wereld. Mijn focus ligt op oplossingen die écht werken. 

Bel of mail me gerust voor een demo.