Keurmerk arbodienst wetgeving

Inleiding

In Nederland hechten we veel waarde aan de gezondheid en veiligheid van werknemers. Om ervoor te zorgen dat werkplekken voldoen aan strenge gezondheids- en veiligheidsnormen, is de Arbodienstwetgeving van kracht. Een belangrijk onderdeel van deze wetgeving is het Keurmerk Arbodiensten, dat bedrijven helpt om betrouwbaarheid en transparantie te waarborgen. In dit artikel leggen we uit wat het Keurmerk Arbodienst wetgeving inhoudt en waarom het essentieel is voor zowel werkgevers als werknemers.

Wat is de Arbodienstwetgeving

De Arbodienstwetgeving in Nederland is ontworpen om werkgevers en werknemers te beschermen en ervoor te zorgen dat werkplekken veilig en gezond zijn. Deze wetgeving vereist dat werkgevers maatregelen nemen ter bevordering van de veiligheid en gezondheid op het werk, zoals risicobeoordeling, gezondheidsmonitoring en voorlichting.

Hoewel werkgevers deze verantwoordelijkheden dragen, zijn er gespecialiseerde Arbodiensten die hen bijstaan bij het naleven van deze wetgeving. Deze bedrijven bieden deskundig advies en ondersteuning op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Het belang van het Keurmerk Arbodiensten

Het Keurmerk Arbodiensten werd in het leven geroepen om de kwaliteit van de dienstverlening van Arbodiensten te waarborgen. Dit keurmerk biedt een garantie dat een Arbodienst voldoet aan strenge kwaliteitseisen en regels. Hierdoor kunnen werkgevers er zeker van zijn dat zij samenwerken met een betrouwbare en deskundige partner.

Net zoals het Keurmerk Uitvaartzorg, dat in december 2006 werd geïntroduceerd om transparantie en betrouwbaarheid in de uitvaartbranche te bevorderen, stimuleert het Keurmerk Arbodiensten bedrijven om nog transparanter en betrouwbaarder te zijn.

De criteria voor het Keurmerk Arbodiensten

Om in aanmerking te komen voor het Keurmerk Arbodiensten, moeten deze diensten voldoen aan een reeks strenge criteria. Hier enkele van de belangrijkste eisen:

 • Deskundigheid: De Arbodienst moet beschikken over voldoende gekwalificeerde professionals, zoals bedrijfsartsen en veiligheidsdeskundigen.
 • Transparantie: De dienst moet helder communiceren over de werkwijze, kosten en diensten die zij aanbieden.
 • Betrouwbaarheid: Er moet consistent een hoogwaardige dienstverlening worden geboden, ondersteund door positieve klanttevredenheidsonderzoeken.
 • Continuïteit: De Arbodienst moet een continuïteitsplan hebben om ervoor te zorgen dat de dienstverlening ononderbroken doorgaat, zelfs in het geval van onvoorziene omstandigheden.

Voordelen voor werkgevers en werknemers

Het samenwerken met een gecertificeerde Arbodienst biedt tal van voordelen voor zowel werkgevers als werknemers.

Voor werkgevers:

 • Verzeker jezelf van samenwerking met een betrouwbare partner.
 • Houd je bedrijf in overeenstemming met de nieuwste regelgeving.
 • Minimaliseer risico’s en voorkom hoge boetes en juridische problemen.
 • Verbeter de algehele gezondheid en veiligheid op de werkplek, wat kan leiden tot een hogere productiviteit.

Voor werknemers:

 • Werk in een veilige en gezonde omgeving.
 • Profiteer van tijdige en deskundige gezondheidszorg en voorlichting.
 • Voorkom werkgerelateerde ziektes en ongevallen.
 • Verhoog de werktevredenheid en het welzijn.

Conclusie

Het Keurmerk Arbodiensten speelt een cruciale rol in het waarborgen van de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Door te kiezen voor een gecertificeerde Arbodienst, kunnen werkgevers en werknemers profiteren van betrouwbare en professionele ondersteuning. Wil je meer weten over hoe ons platform kan helpen bij het naleven van de Arbodienstwetgeving? Wij bieden graag een demo aan om de mogelijkheden te laten zien.

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?