# Wat is SBCA en voor wie?

## Inleiding

In een vakgebied waar arbodienstverlening centraal staat, is het essentieel om te zorgen voor hoge kwaliteitsstandaarden. Het SBCA-keurmerk (Stichting Bevordering Certificering Arbodiensten) speelt hierin een cruciale rol. Maar wat houdt dit keurmerk precies in, en voor wie is het bedoeld? In deze informatieve blog nemen we je mee in de wereld van SBCA, de relevantie ervan en wie er baat bij heeft.

## Wat is SBCA

SBCA staat voor Stichting Bevordering Certificering Arbodiensten. Dit keurmerk omvat een set aan eisen die specifiek gericht zijn op het waarborgen van de kwaliteit van arbodienstverlening. Het keurmerk wordt gehandhaafd door een certificatieschema, waarbinnen verschillende relevante partijen betrokken zijn, zoals werkgevers- en werknemersorganisaties, de brancheorganisatie van arbodiensten en de certificerende instellingen. Het doel is om te zorgen voor een betrouwbare en professionele dienstverlening in de sector.

## Wie heeft baat bij SBCA

### Werkgevers

Voor werkgevers is het SBCA-keurmerk een onmisbare tool om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de wettelijke en kwalitatieve eisen rondom arbodienstverlening. Het keurmerk biedt zekerheid dat de diensten die worden afgenomen, zoals gezondheidstoezicht, verzuimbegeleiding en arbeidsomstandigheden, van een hoog niveau zijn. Dit draagt bij aan een gezonde en veilige werkomgeving, wat uiteindelijk resulteert in minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

### Werknemers

Voor werknemers betekent het SBCA-keurmerk dat zij kunnen vertrouwen op een professionele en grondige aanpak van hun gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Het keurmerk garandeert dat arbeidsomstandigheden regelmatig worden gecontroleerd en dat er proactieve maatregelen worden genomen om risico’s te minimaliseren. Dit biedt werknemers de zekerheid dat hun welzijn serieus wordt genomen, wat bijdraagt aan een tevreden en gemotiveerd personeelsbestand.

### Arbodiensten

Voor arbodiensten is het verkrijgen van het SBCA-keurmerk een manier om hun kwaliteit en professionaliteit te laten zien. Het keurmerk functioneert als een onafhankelijk bewijs dat de arbodienst voldoet aan de hoogste standaarden in de sector. Dit kan helpen bij het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten, omdat zij zeker weten dat zij betrouwbare en hoogwaardige diensten leveren. Daarnaast verplicht het keurmerk arbodiensten om continu te werken aan verbetering en innovatie.

### Certificerende Instellingen

Certificerende instellingen hebben ook een belangrijke rol binnen het SBCA-systeem. Zij zijn verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van het keurmerk aan arbodiensten. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat alle criteria uit het certificatieschema worden nageleefd. Dit betekent dat zij regelmatig controles en audits uitvoeren om de kwaliteit van de arbodienstverlening te waarborgen. Hierdoor blijft het SBCA-keurmerk een betrouwbaar en gerespecteerd gegeven binnen de sector.

## Conclusie

Het SBCA-keurmerk is van groot belang voor allerlei partijen binnen de arbodienstverlening. Of je nu een werkgever, werknemer, arbodienst of certificerende instelling bent, dit keurmerk biedt kwalitatieve voordelen die bijdragen aan een professionele en veilige werkomgeving. Geïnteresseerd in wat het SBCA-platform voor jou kan betekenen? Wij kunnen je een demo geven van ons platform, zodat je zelf de voordelen en mogelijkheden kunt ervaren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende demonstratie!

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?