Sna keurmerk standaard: wat het is en waarom het belangrijk is

Inleiding

Het behalen van een SNA-keurmerk cq de NEN4400-1 of NEN4400-2 norm is essentieel voor uitzendbureaus, schoonmaakbedrijven, detacheringsbureaus, payrollbedrijven en aannemersbedrijven die hun zaken goed op orde willen hebben. Dit keurmerk biedt een betrouwbare standaard die de integriteit en professionaliteit van een organisatie waarborgt. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op wat het SNA-keurmerk inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe uw bedrijf kan profiteren van het behalen van deze certificering.

Wat is het SNA-keurmerk

Het SNA-keurmerk wordt uitgegeven door de Stichting Normering Arbeid (SNA) en is gericht op bedrijven die voornamelijk actief zijn in de uitzend- en detacheringsbranche, evenals in payroll en aanneming van werk. De kern van het keurmerk is de NEN4400-1 en NEN4400-2 norm. Deze normen stellen eisen aan de personeelsadministratie, loonbetalingen en afdracht van belastingen en premies, alsmede aan de identificatie van werknemers en uitvoering van arbeid door vreemdelingen.

Concreet houdt dit in dat bedrijven met een SNA-keurmerk betrouwbaar zijn bevonden in hun manier van werken. Ze voldoen aan de wet- en regelgeving en hebben hun administratieve processen dusdanig ingericht dat risico’s op fraude en illegaliteit worden geminimaliseerd.

Waarom is het belangrijk

Het behalen van het SNA-keurmerk biedt talloze voordelen. Allereerst versterkt het de reputatie van uw bedrijf. Klanten en opdrachtgevers hebben de zekerheid dat zij met een betrouwbare en conforme partij in zee gaan. Dit is cruciaal in sectoren waar vertrouwen en eerlijkheid centraal staan.

Bovendien kan het keurmerk zorgen voor meer zakelijke kansen. Veel grote opdrachtgevers en overheidsinstanties eisen vaak dat hun leveranciers over een SNA-keurmerk beschikken. Dit betekent dat uw marktpotentieel aanzienlijk kan toenemen. Daarnaast kan het SNA-keurmerk juridische bescherming bieden. Wanneer u zaken doet met andere gecertificeerde bedrijven, wordt u gevrijwaard van bepaalde vormen van inlenersaansprakelijkheid. Hiermee vermindert u de kans op dure juridische conflicten en financiële verrassingen.

Hoe werkt de certificering

Het proces om een SNA-keurmerk te verkrijgen begint met een uitgebreide audit door een door SNA erkende certificerende instelling. Tijdens deze audit worden diverse administratieve en operationele processen getoetst aan de NEN4400 normen. Dit omvat onder andere controles op de correcte urenregistratie, loonbetaling, afdracht van sociale premies en belastingen en naleving van de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Nadat uw bedrijf de audit succesvol heeft doorlopen, ontvangt het het SNA-keurmerk. Dit keurmerk is echter geen eenmalige erkenning. Uw bedrijf zal periodiek opnieuw worden geaudit om de continuïteit van de naleving te waarborgen. Hierdoor blijft uw organisatie up-to-date met de laatste wet- en regelgeving en behoudt u het vertrouwen van uw opdrachtgevers.

Conclusie

Het behalen van een SNA-keurmerk volgens de NEN4400-1 of NEN4400-2 norm is een waardevolle investering voor uitzendbureaus, schoonmaakbedrijven, detacheringsbureaus, payrollbedrijven en aannemersbedrijven. Het waarborgt de betrouwbaarheid en professionaliteit van uw bedrijf, opent deuren naar nieuwe zakelijke kansen en biedt juridische bescherming.

Wilt u meer weten over hoe uw organisatie kan profiteren van het SNA-keurmerk en hoe het certificeringsproces werkt? Wij bieden u graag een demo van ons platform dat u helpt om aan deze normen te voldoen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe wij uw bedrijfsvoering kunnen optimaliseren.

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?