fbpx

SOC2 implementatie: Een gids voor professionals

SOC 2 is een essentieel framework voor organisaties die hun klantgegevens willen beschermen en vertrouwen willen opbouwen. Het stelt strikte eisen op het gebied van informatiebeveiliging, beschikbaarheid en privacy, afhankelijk van de gekozen Trust Service Criteria. In dit artikel bespreken we de belangrijkste elementen van SOC 2 en hoe je deze effectief kunt implementeren in jouw organisatie.

Wat is SOC2

SOC 2, of System and Organization Controls 2, is een auditstandaard ontwikkeld door het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). Deze standaard richt zich op het waarborgen van de veiligheid en privacy van klantinformatie. Het doel van SOC 2 is om organisaties te helpen bij het opzetten en onderhouden van controleprocedures die ervoor zorgen dat gegevens op een veilige manier worden behandeld en beschermd tegen ongeoorloofde toegang en gebruik.

De Trust Service Criteria

De reikwijdte van een SOC 2-rapportage is gedefinieerd in de Trust Service Criteria (TSCs) van AICPA. Deze criteria zijn bedoeld om een holistische benadering van informatiebeveiliging te waarborgen. De belangrijkste TSC’s zijn:

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is de kern van SOC 2. Het omvat het beschermen van gegevens tegen verlies, schade of ongeoorloofde toegang. Organisaties moeten robuuste beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals encryptie, firewalls en toegangsbeheer, om de integriteit van klantgegevens te waarborgen.

Beschikbaarheid van systemen

Beschikbaarheid verwijst naar het vermogen van systemen om toegankelijk te zijn wanneer dat nodig is. Dit betekent dat organisaties moeten zorgen voor voldoende middelen en processen om te voldoen aan de vraag, zelfs tijdens piekperiodes of bij incidenten.

Integriteit van processen

Integriteit van processen gaat over de nauwkeurigheid en volledigheid van informatie die wordt verwerkt en opgeslagen. Dit betekent dat organisaties ervoor moeten zorgen dat hun systemen vrij zijn van fouten en dat gegevens op betrouwbare wijze worden vastgelegd en gerapporteerd.

Vertrouwelijkheid

Vertrouwelijkheid houdt in dat gevoelige informatie alleen toegankelijk is voor geautoriseerde personen. Het opzetten van duidelijke beleidsregels en procedures is van vitaal belang om te waarborgen dat vertrouwelijke gegevens niet worden gedeeld met ongeautoriseerde derden.

Privacy

Privacy betreft de rechten van individuen met betrekking tot hun persoonlijke informatie. Organisaties moeten transparant zijn over hoe ze persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en beschermen. Dit omvat ook het voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming, zoals de AVG.

Hoe SOC2 implementeren

Het implementeren van SOC 2 is een krachtige manier om de veiligheid en vertrouwelijkheid van klantinformatie te waarborgen. Het begint met het vaststellen van een team dat verantwoordelijk is voor de implementatie, idealiter bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende disciplines binnen de organisatie, zoals IT, juridische zaken en compliance. Dit team is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de organisatie betrokken zijn bij het proces.

Een belangrijk aspect van de implementatie is het identificeren van welke Trust Service Criteria relevant zijn voor jouw organisatie. Terwijl informatiebeveiliging altijd een vereiste is, heb je de flexibiliteit om te kiezen welke andere criteria je wilt opnemen op basis van jouw specifieke behoeften en de verwachtingen van jouw klanten.

Het is ook van belang om technische en organisatorische maatregelen in te voeren die voldoen aan de gekozen criteria. Dit kan variëren van het opzetten van een verbeterd toegangscontrolesysteem tot het ontwikkelen van beleidsdocumenten en processen om informatiebeveiliging en privacy te waarborgen.

Geautomatiseerde ondersteuning

Een goede geautomatiseerde ondersteuning is essentieel voor het effectief beheren van SOC 2 compliance. Software zoals het platform van Perium kan enorm bijdragen aan het behoud van het overzicht en het efficiënter maken van processen. Door geautomatiseerde workflows, rapportage-tools en realtime monitoring kun je potentiële risico’s tijdig identificeren en adequaat reageren op dreigingen.

Conclusie

Het aantoonbaar voldoen aan SOC 2 is een forse uitdaging voor veel organisaties, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning is het haalbaar. Bij Perium bieden wij een laagdrempelige, betaalbare oplossing om deze uitdaging efficiënt en effectief aan te gaan. Wij helpen je niet alleen bij de implementatie, maar bieden ook ondersteuning en tools die bijdragen aan een continue compliance.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die ons platform biedt? Wij geven graag een demo om je te laten zien hoe wij jou kunnen helpen. Stuur vrijblijvend een e-mail naar hallo@perium.nl of bel ons op 050 – 2111 729 voor meer informatie.

Over Perium

Perium is het meest gebruiksvriendelijke all-in-one platform voor compleet risicomanagement. In een mum van tijd ben je voorzien van een intuïtief en flexibel managementsysteem voor risicobeheersing, een krachtige PDCA-cyclus, een 4-ogen principe en heldere rapportages. Voldoe vanaf nu aan de voor jou relevante standaarden voor onder andere security, privacy, duurzaamheid, milieu, energiemanagement, ARBO en nog veel meer. Vergroot de weerbaarheid van je organisatie snel, eenvoudig en betaalbaar met hét Perium platform.

Arjan Perium
Arjan Kremer
Mede-oprichter Perium B.V.

Met een achtergrond in risicomanagement, ICT en een passie voor innovatie, help ik organisaties om weerbaar en compliant te opereren in een steeds veranderende wereld. Mijn focus ligt op oplossingen die écht werken. 

Bel of mail me gerust voor een demo.