fbpx

SOC2 voor wie?

SOC 2 is een belangrijke standaard voor organisaties die zich bezighouden met gegevensbeveiliging en privacy. De compliance is opgesteld door de American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) en biedt een raamwerk voor het beschermen van klantgegevens. Het doel van SOC 2 is om organisaties te helpen strikte procedures in te richten om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie te waarborgen. Maar wie heeft er nu eigenlijk baat bij SOC 2 compliance?

Wat is SOC 2?

SOC 2 (Service Organization Control 2) is ontworpen voor dienstverlenende organisaties, vooral diegenen die cloudgebaseerde diensten aanbieden. De criteria voor SOC 2 zijn gebaseerd op vijf Trust Service Criteria (TSCs): informatiebeveiliging, beschikbaarheid, verwerkingsintegriteit, vertrouwelijkheid en privacy. Dit geeft organisaties de flexibiliteit om te kiezen op welke gebieden ze zich willen richten, maar informatiebeveiliging moet altijd een kerncomponent zijn.

De Trust Service Criteria

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is het fundament van SOC 2. Dit criterium vereist dat organisaties maatregelen nemen om ongeoorloofde toegang tot gegevens te voorkomen. Dit kan door middel van firewalls, encryptie en andere cybersecuritymaatregelen. Het is cruciaal voor organisaties die met gevoelige klantgegevens werken.

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid heeft betrekking op het waarborgen dat systemen operationeel en toegankelijk zijn wanneer dat nodig is. Voor organisaties die afhankelijk zijn van online diensten, zoals SaaS-aanbieders, is dit criterium van het grootste belang. Dit omvat ook het implementeren van maatregelen om downtime te minimaliseren.

Integriteit van processen

De integriteit van processen waarborgt dat de gegevens die worden verwerkt accuraat en betrouwbaar zijn. Dit criterium is vooral belangrijk voor bedrijven die financiële transacties of klantgegevens verwerken. Het stelt ook eisen aan de organisatie om ervoor te zorgen dat er geen manipulatie of fouten in gegevens optreedt.

Vertrouwelijkheid

Bij vertrouwelijkheid gaat het om het beschermen van gevoelige informatie tegen ongeautoriseerde toegang. Dit omvat zowel operationele als technische maatregelen. Vertrouwelijkheid is bijzonder relevant voor organisaties die met persoonsgegevens werken en moet in overeenstemming zijn met de AVG.

Privacy

Privacy betreft de rechten van individuen met betrekking tot hun persoonlijke gegevens. Organisaties moeten transparant zijn over hoe ze gegevens verzamelen, gebruiken en opslaan. SOC 2 helpt bedrijven te voldoen aan regelgeving zoals de AVG en de CCPA door goede privacypraktijken te bevorderen.

Wie heeft baat bij SOC 2 compliance?

De voordelen van SOC 2 compliance zijn talrijk, vooral voor organisaties die diensten aanbieden die draaien om het beheren van klantgegevens. SaaS-leveranciers, IT-diensten en cloud-opslaan zijn enkele voorbeelden van bedrijven die kunnen profiteren van SOC 2. Klanten verwachten steeds meer dat hun leveranciers de best practices voor gegevensbeveiliging hanteren. Door SOC 2 compliance aan te tonen, geef je potentiële klanten vertrouwen in je veiligheid en betrouwbaarheid.

Hoe implementeer je SOC 2?

Implementatie van SOC 2 is een proces dat betrokkenheid van verschillende afdelingen binnen de organisatie vereist. Het begint met een grondige evaluatie van de huidige processen en procedures met betrekking tot gegevensbeveiliging. Vervolgens moeten er verbeteringen worden aangebracht om te voldoen aan de Trust Service Criteria. Dit proces omvat vaak het documenteren van beleid, procedures en controles, evenals training van personeel.

Een belangrijk aspect van implementatie is het creëren van een continu verbeteringsproces. SOC 2 is geen eenmalige inspanning; het vereist voortdurende monitoren en evalueren van beveiligingsmaatregelen. Hier komt de rol van technologie in het spel. Geautomatiseerde oplossingen kunnen helpen om deze processen te stroomlijnen, zodat je overzicht houdt en snel kunt reageren op eventuele problemen.

De rol van technologie in SOC 2 compliance

Een geautomatiseerd platform kan organisaties ondersteunen bij het beheren van hun SOC 2 compliance. Perium biedt een oplossing die helpt bij het effectief en efficiënt aantoonbaar voldoen aan de SOC 2-normen. Door gebruik te maken van technologie kun je kosten en tijd besparen, terwijl je tegelijkertijd de kwaliteit van je compliance-initiatieven verbetert. Gegevens kunnen in real-time worden gemonitord en geanalyseerd, wat snelle aanpassingen mogelijk maakt en je organisatie proactief houdt in plaats van reactief.

Conclusie

Het aantoonbaar voldoen aan SOC 2 is een aanzienlijke uitdaging voor velen. Het vereist niet alleen een duidelijke strategie, maar ook een cultuur van voortdurende verbetering en toezicht. Gelukkig biedt Perium een laagdrempelige en betaalbare oplossing om deze uitdaging efficiënt en effectief aan te gaan. We nodigen je graag uit voor een demo van ons platform om je de mogelijkheden te laten zien. Stuur vrijblijvend een mailtje naar hallo@perium.nl of bel 050 – 2111 729 voor meer informatie. Samen kunnen we werken aan jouw SOC 2 compliance

Over Perium

Perium is het meest gebruiksvriendelijke all-in-one platform voor compleet risicomanagement. In een mum van tijd ben je voorzien van een intuïtief en flexibel managementsysteem voor risicobeheersing, een krachtige PDCA-cyclus, een 4-ogen principe en heldere rapportages. Voldoe vanaf nu aan de voor jou relevante standaarden voor onder andere security, privacy, duurzaamheid, milieu, energiemanagement, ARBO en nog veel meer. Vergroot de weerbaarheid van je organisatie snel, eenvoudig en betaalbaar met hét Perium platform.

Arjan Perium
Arjan Kremer
Mede-oprichter Perium B.V.

Met een achtergrond in risicomanagement, ICT en een passie voor innovatie, help ik organisaties om weerbaar en compliant te opereren in een steeds veranderende wereld. Mijn focus ligt op oplossingen die écht werken. 

Bel of mail me gerust voor een demo.