Voorbereiden op SNA keurmerk

Wat is het SNA keurmerk

Het SNA-keurmerk, ook wel bekend als de NEN4400, is een belangrijke certificering voor bedrijven zoals uitzendbureaus, schoonmaakbedrijven, detacheringsbureaus, payrollbedrijven en aannemersbedrijven. Het keurmerk is ontworpen om de betrouwbaarheid van deze ondernemingen te waarborgen en hen te helpen voldoen aan wet- en regelgeving. Door in het bezit te zijn van het SNA-keurmerk, toont een bedrijf aan dat het administratieve zaken op orde heeft en dat het risico’s op onderbetaling, belastingfraude en misstanden beperkt.

Waarom het belangrijk is om SNA-gecertificeerd te zijn

Het verkrijgen van een SNA-keurmerk heeft verschillende voordelen. Ten eerste verhoogt het de geloofwaardigheid van je bedrijf. Klanten en opdrachtgevers geven vaak de voorkeur aan bedrijven die gecertificeerd zijn, omdat dit reeds aantoont dat ze compliant zijn en administratieve zaken correct afhandelen. Daarnaast verkleint het keurmerk de kans op boetes en juridische problemen, aangezien de processen en administratie van je bedrijf grondig zijn gecontroleerd en in overeenstemming zijn met de wet.

Stap-voor-stap voorbereiding op het SNA-keurmerk

Het verkrijgen van het SNA-keurmerk vereist een aantal voorbereidende stappen. Door een systematische aanpak en goede voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je bedrijf voldoet aan alle criteria.

1. Inzicht krijgen in de vereisten

Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in de eisen van het SNA-keurmerk. Deze vereisten zijn vastgelegd in de NEN4400-norm en omvatten zaken zoals juistheid van de loonadministratie, afdracht van loonheffingen en omzetbelasting, en de identiteit van medewerkers.

2. Intern beleid en procedures opzetten

Zorg ervoor dat je bedrijf beschikt over duidelijke en gedocumenteerde interne procedures. Dit kan variëren van het zorgvuldig bijhouden van de loonadministratie tot het screenen van nieuwe medewerkers. Het hebben van een duidelijke structuur helpt audits soepel te verlopen.

3. Interne audits uitvoeren

Voer interne controles en audits uit om te zorgen dat alle procedures en administratie voldoen aan de normen van de NEN4400. Dit kan helpen eventuele problemen te identificeren en op te lossen voordat de officiële audit plaatsvindt.

4. Documentatie bijhouden

Blijf up-to-date met de benodigde documentatie. Dit omvat arbeidscontracten, kopieën van identiteitsbewijzen, en betalingsbewijzen voor belastingen en premies. Zorg ervoor dat deze documenten altijd toegankelijk en goed georganiseerd zijn.

Het auditproces

Wanneer je denkt dat je bedrijf klaar is voor het SNA-keurmerk, is de volgende stap om een audit aan te vragen bij een geaccrediteerde instelling. Een auditor zal je bedrijf bezoeken om te controleren of alles in overeenstemming is met de NEN4400-norm. Dit omvat een grondige controle van je administratieve processen en documentatie.

Na de audit krijg je een rapport met de bevindingen. Als je voldoet aan de eisen, ontvang je het SNA-keurmerk. Mocht je niet direct voldoen, dan krijg je de kans om eventuele tekortkomingen te verhelpen en opnieuw te laten controleren.

Conclusie

Voor uitzendbureaus, schoonmaakbedrijven, detacheringsbureaus, payrollbedrijven en aannemersbedrijven is het behalen van het SNA-keurmerk een belangrijke stap naar betrouwbaarheid en compliance. Door je goed voor te bereiden, kan je bedrijf aantonen dat het voldoet aan alle relevante eisen en zich onderscheidt als een betrouwbare partner in de markt.

Ben je geïnteresseerd in hoe onze oplossing je kan helpen bij het behalen van het SNA-keurmerk? Wij kunnen een demo geven van ons platform dat specifiek is ontworpen om dit proces te ondersteunen en te vergemakkelijken. Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het verkrijgen van dit waardevolle keurmerk.

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?