# Wat betekent CIS controls voor jouw organisatie?

## Wat zijn CIS Controls

De CIS Controls, ook wel bekend als de Center for Internet Security Controls, vormen een set van best practices voor IT-beveiliging. Ze zijn ontworpen om organisaties te helpen hun gevoelige informatie en kritieke systemen te beschermen. De CIS Controls omvatten een reeks specifieke en beknopte maatregelen die gericht zijn op het verminderen van cyberbeveiligingsrisico’s, gebaseerd op real-world dreigingen.

## Waarom zijn CIS Controls belangrijk

In een tijdperk waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is het cruciaal voor organisaties om hun beveiligingsstrategieën te versterken. De CIS Controls bieden een gestandaardiseerde en hiërarchische aanpak om IT-beveiliging te verbeteren. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen organisaties hun beveiligingspostuur aanzienlijk versterken en het risico op datalekken en cyberaanvallen verminderen.

## De relatie tussen CIS Controls en COBIT

COBIT (Control Objectives for Information and Related Technologies) is een raamwerk dat organisaties helpt om hun IT-prestaties te meten en verbeteren. Het richt zich op het strategisch, tactisch en operationeel niveau van IT binnen een organisatie en overbrugt de kloof tussen business, informatiemanagement en de IT-organisatie.

De CIS Controls kunnen naadloos worden geïntegreerd met het COBIT-raamwerk. Terwijl COBIT een bredere focus heeft op IT-beheer en -besturing, zijn de CIS Controls specifiek gericht op IT-beveiliging. Door beide raamwerken te combineren, kunnen organisaties een robuuste IT- en beveiligingsstrategie ontwikkelen die zowel prestatie- als beveiligingsdoelstellingen tegemoetkomt.

## Implementatie van CIS Controls in jouw organisatie

Het implementeren van de CIS Controls begint met een gedetailleerde beoordeling van de huidige beveiligingsmaatregelen. Dit omvat een inventarisatie van alle digitale middelen, evenals een analyse van de huidige beveiligingsrisico’s. Vervolgens kan je organisatie beginnen met het toepassen van de 20 belangrijkste controles uit de CIS Controls.

De 20 CIS Controls zijn onderverdeeld in drie categorieën:

  • Basisbesturingen
  • Belangrijke besturingen
  • Organisatorische besturingen

Deze hiërarchie helpt organisaties prioriteiten te stellen bij de implementatie. Door te beginnen met de basisbesturingen, zoals het beheren van hardware- en softwaremiddelen, kan je een solide basis leggen voor verdere beveiligingsmaatregelen.

## Voordelen van het gebruik van CIS Controls

Het toepassen van de CIS Controls biedt diverse voordelen voor organisaties. Allereerst helpt het bij het identificeren en verminderen van de belangrijkste beveiligingsrisico’s. Dit resulteert in een betere bescherming van gevoelige gegevens en een verhoogde veerkracht tegen cyberaanvallen.

Ten tweede helpen de CIS Controls bij het naleven van wet- en regelgeving. Door te voldoen aan gestandaardiseerde beveiligingsrichtlijnen, kunnen organisaties eenvoudiger aantonen dat ze voldoen aan sectorgebonden compliance-eisen.

Tot slot, door het implementeren van de CIS Controls en deze te combineren met het COBIT-raamwerk, kunnen organisaties niet alleen hun IT-beveiliging versterken, maar ook hun algehele IT-prestaties verbeteren. Dit leidt tot een efficiëntere en effectievere IT-organisatie die beter in staat is om bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen.

## Conclusie

Het implementeren van de CIS Controls binnen jouw organisatie biedt een strategische benadering voor het verbeteren van IT-beveiliging. Dankzij hun gedetailleerde en hiërarchische structuur helpen deze best practices om beveiligingsrisico’s te minimaliseren en compliance te waarborgen. Door de CIS Controls te integreren met het COBIT-raamwerk, kunnen organisaties niet alleen hun beveiliging verbeteren, maar ook hun algehele IT-prestaties verhogen.

Heb je interesse om te ontdekken hoe ons platform kan ondersteunen bij de implementatie van CIS Controls en het optimaliseren van jouw IT-beheer? We nodigen je uit voor een demo om de mogelijkheden te verkennen en te zien hoe wij jouw organisatie kunnen helpen om ‘in control’ te blijven.

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?