Wat is ISAE 3402

Inleiding

In een wereld waarin outsourcing en uitbesteding aan de orde van de dag zijn, is het cruciaal om te weten dat de externe dienstverleners aan wie u uw bedrijfsprocessen toevertrouwt, betrouwbaar en veilig opereren. Eén manier om dit aan te tonen is via een ISAE 3402 rapportage. In dit artikel leggen we uit wat ISAE 3402 is, waarom het belangrijk is, en hoe het zich verhoudt tot andere compliance normen zoals SOC 2.

Definitie van ISAE 3402

ISAE 3402 staat voor “International Standard on Assurance Engagements 3402” en is een universele standaard ontwikkeld door de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB). De standaard werd in 2011 geïntroduceerd en is ontworpen om de controle over uitbestede bedrijfsprocessen te waarborgen. ISAE 3402-rapporten worden gebruikt om aan te tonen dat een dienstverlener interne controles heeft die effectief werken en voldoen aan de gestelde normen.

Twee typen ISAE 3402 rapporten

Er zijn twee soorten ISAE 3402-rapporten: Type I en Type II. Een Type I rapport beoordeelt het ontwerp en de implementatie van controles op een specifiek moment. Het Type II rapport gaat een stap verder en beoordeelt zowel het ontwerp, de implementatie als de operationele effectiviteit van de controles over een bepaalde periode, meestal zes maanden tot een jaar.

Het Type II rapport biedt meer zekerheid omdat het een langere periode beslaat en aantoont dat de interne controles niet alleen bestaan, maar ook continu effectief werken.

Waarom is ISAE 3402 belangrijk

De waarde van een ISAE 3402-rapport ligt in de gemoedsrust die het biedt aan zowel de dienstverlener als zijn klanten. Voor dienstverleners helpt een positief ISAE 3402-rapport hen om zich te onderscheiden in een competitieve markt. Voor klanten biedt het de zekerheid dat hun gegevens en processen in betrouwbare handen zijn. Het ISAE 3402-rapport kan ook de communicatie tussen de dienstverlener en de klant verbeteren door duidelijke rapportage over de interne controles en hun effectiviteit.

Verschil tussen ISAE 3402 en SOC 2

Een veelgestelde vraag is hoe ISAE 3402 zich verhoudt tot SOC 2. Terwijl ISAE 3402 zich richt op de controles rondom financiële rapportage van dienstverleners, richt SOC 2 zich op bredere onderwerpen zoals informatiebeveiliging en privacy. SOC 2 compliance betekent dat een organisatie strikte procedures heeft geïmplementeerd voor doeleinden, afhankelijk van de reikwijdte van de SOC 2-rapportage.

De reikwijdte van een SOC 2-rapportage is gebaseerd op de Trust Service Criteria (TSCs) van AICPA. Deze criteria omvatten informatiebeveiliging, beschikbaarheid van systemen, integriteit van processen, vertrouwelijkheid en privacy. Elke organisatie kan kiezen aan welke van deze principes ze wil voldoen, waarbij informatiebeveiliging altijd inbegrepen moet zijn.

Conclusie

ISAE 3402 is een essentiële standaard voor dienstverleners die interne controles willen aantonen en bewijzen dat ze betrouwbaar opereren. Dit biedt niet alleen een concurrentievoordeel, maar geeft ook klanten de zekerheid dat hun uitbestede processen in veilige handen zijn. Bij het kiezen tussen ISAE 3402 en andere normen zoals SOC 2, is het belangrijk om uw specifieke behoeften en de reikwijdte van de rapportage in overweging te nemen.

Wij begrijpen dat het naleven van deze normen een ingewikkeld proces kan zijn. Daarom bieden wij een demo van ons platform aan, waarmee u eenvoudig aan de ISAE 3402-normen kunt voldoen en de nodige rapportages kunt genereren. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op voor een uitgebreide demo van onze oplossing.

Inhoudsopgave
Waar heb je nu behoefte aan?