Efficiënt voldoen aan de CSRD/ESRS als telecom professional
De wereld van telecom verandert snel, en met de komst van de CSRD en ESRS verandert ook de manier waarop bedrijven hun duurzaamheidsprestaties rapporteren. Juist als professional in deze sector is het essentieel om je organisatie goed voor te bereiden op deze nieuwe richtlijnen. In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste aspecten van CSRD/ESRS en hoe je hier als telecombedrijf efficiënt aan kunt voldoen.
Wat is CSRD/ESRS
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die voorgeschreven heeft dat bedrijven moeten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Het doel is om transparantie te creëren en bedrijven te stimuleren om duurzaamheidsinitiatieven serieus te nemen. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn de specifieke richtlijnen die de inhoud en vorm van deze duurzaamheidsrapportages vastleggen. Hierdoor weten bedrijven precies wat ze moeten rapporteren om compliant te zijn. Grote bedrijven, die voldoen aan twee van de drie criteria (omzet boven de €50 miljoen, balanstotaal boven €25 miljoen of meer dan 250 medewerkers), vallen onder deze richtlijnen. Maar ook kleinere bedrijven kunnen ervoor kiezen om te rapporteren om een goed voorbeeld te geven.
CSRD/ESRS: Waar te beginnen?
Voor veel bedrijven kan het voldoen aan de CSRD/ESRS een overweldigende taak lijken. Begin met het in kaart brengen van je huidige duurzaamheidsprestaties en de rapportages die je al hebt. Het kan helpen om te evalueren welke gegevens je momenteel verzamelt en hoe deze in lijn zijn met de eisen van de CSRD en de ESRS. Een goede eerste stap is het onderzoeken van de MVO Prestatieladder als een basisniveau om je duurzaamheidsinspanningen te plannen en te structureren. Dit kan ook dienen als opstap naar volledige compliance met de CSRD/ESRS. Het is belangrijk om alle relevante stakeholders binnen je organisatie te betrekken en een duidelijk communicatieplan te hebben. Dit creëert bewustzijn en betrokkenheid, wat cruciaal is voor de succesvolle implementatie van duurzaamheidsbeleid.
Hoe kun je efficiënt en aantoonbaar aan CSRD/ESRS voldoen?
Efficiënt voldoen aan de CSRD/ESRS vereist een goed doordachte aanpak. Begin met het ontwikkelen van een overzichtelijke structuur voor je duurzaamheidsrapportage. Maak gebruik van digitale tools en software die je helpen bij het verzamelen, analyseren en rapporteren van de benodigde gegevens. Dit bespaart tijd en reduceert de kans op fouten. Zorg ervoor dat je te allen tijde enigszins voorbereid bent op audits door regelmatig interne controles uit te voeren. Opleidingen voor je medewerkers over duurzaamheid en rapportage kunnen ook bijdragen aan het verhogen van de bewustwording en het verbeteren van de gegevenskwaliteit. Tot slot, wees transparant over je processen en resultaten, dit versterkt niet alleen je reputatie, maar ook je relaties met klanten en partners.
Zo kan Perium jou helpen eenvoudig en efficiënt aan de CSRD/ESRS te voldoen
Met Perium heb je toegang tot het meest gebruiksvriendelijke platform voor risicomanagement. Onze tool stelt je in staat om binnen 30 minuten operationeel te zijn, zonder dat je afhankelijk bent van dure consultancy. Perium helpt je om alle noodzakelijke gegevens te centraliseren, te koppelen aan beheersmaatregelen en deze realtime te rapporteren. Dit zorgt ervoor dat je altijd compliant bent met de laatste standaarden van de CSRD en ESRS. Door gebruik te maken van ons platform kun je bovendien efficiënt werken en significant tijd besparen in het rapportageproces. Dat betekent dat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is: het verbeteren van je duurzaamheidsinitiatieven en je bedrijfsresultaten.
Het belang van risicomanagement vanuit verschillende perspectieven
Relevantie
Kaderstelling en implementatie.
Issues
Gebrek aan integraal overzicht en risk based prioriteren. Gebrek aan kader via bewezen management systemen. Besluitvorming op gebrekkige, niet samenhangende of onvolledige informatie. Gebrekkige sturing en monitoring.
Gewenst resultaat
Integraal inzicht, in staat zijn om risk based te prioriteren en bij te sturen. Focus op de juiste risico’s. Duidelijke kaders. Vertrouwen in aanpak door medewerkers. Optimaal efficiënt en (kosten)effectief. Optimale geautomatiseerde ondersteuning.
Relevantie
Sturing op risico’s en controle op naleving.
Issues
Gebrek aan duidelijke PDCA, inzicht in prioriteiten, inefficiënte rapportage, gebrek aan sturing en monitoring verbeteracties, gebrek aan focus.
Gewenst resultaat
Duidelijke sturing en inzicht in status van beheersmaatregelen en verbeterplannen. In staat om te sturen en te monitoren. Vertrouwen in juistheid en volledigheid. Optimale ondersteuning van continue verbeteren. Optimaal efficiënt en effectief.
Relevantie
Gedrag en naleving
Issues
Inefficiency door gebrek single source of truth, gebrek aan risico awareness, gebrek aan focus.
Gewenst resultaat
Duidelijke taken en prioriteiten. Overdraagbaar en actueel inzicht. Alle relevante informatie beschikbaar. Optimaal efficiënt en effectief. Leren door te delen.
Het aantoonbaar voldoen aan de CSRD/ESRS is een forse uitdaging voor veel bedrijven, vooral in de steeds veranderende telecomsector. Perium biedt een laagdrempelige, betaalbare oplossing om deze uitdaging efficiënt en effectief aan te gaan. We nodigen je graag uit voor een demo van ons platform, zodat je de mogelijkheden zelf kunt ontdekken. Stuur vrijblijvend een mailtje naar hallo@perium.nl of bel 050 – 2111 729.