Efficiënt risicomanagement voor financiële dienstverleners: voldoen aan CSRD/ESRS
Als professional binnen de financiële dienstverlening ben je ongetwijfeld bekend met de toenemende regelgeving rondom duurzaamheid. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) stellen nieuwe eisen aan jouw rapportage over duurzaamheidsprestaties. Dit artikel biedt inzicht in wat CSRD en ESRS inhouden en hoe je hier effectief op kunt inspelen met behulp van het juiste risicomanagementsysteem.
Wat is CSRD/ESRS
De CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit houdt in dat organisaties transparant moeten zijn over hoe ze omgaan met milieu, sociale zaken en governancestrategieën (ESG). De ESRS zijn de specifieke richtlijnen die de inhoud en opmaak van deze duurzaamheidsrapportages vormgeven. De verplichte compliance geldt voor grote bedrijven die voldoen aan minstens twee van de drie criteria: een omzet van meer dan €50 miljoen, een balanstotaal van meer dan €25 miljoen, of meer dan 250 medewerkers. Zelfs kleinere organisaties kiezen ervoor om deze richtlijnen te volgen om aan te tonen dat ze verantwoord ondernemen.
CSRD/ESRS: Waar te beginnen?
Het voldoen aan de CSRD/ESRS kan overweldigend lijken, vooral voor organisaties die nog geen gestructureerde aanpak hebben voor duurzaamheid. Begin met een risico-inventarisatie die inzicht geeft in de huidige situatie van jouw organisatie. Welke duurzaamheidsthema’s zijn relevant? Een gezamenlijke aanpak met stakeholders is cruciaal. Het is ook waardevol om je aan te sluiten bij bestaande initiatieven zoals de MVO Prestatieladder. Deze ladder kan fungeren als opstap naar volledige compliance met de CSRD. Door stapsgewijs prioriteiten te stellen en een actieplan op te stellen, maak je het traject overzichtelijker en overzichtelijker.
Hoe kun je efficiënt en aantoonbaar aan CSRD/ESRS voldoen?
Het efficiënt en aantoonbaar voldoen aan de CSRD/ESRS vereist een gestructureerde aanpak. Begin met het ontsluiten van relevante gegevens en het in kaart brengen van risico’s. Zorg ervoor dat je processen in place hebt om rapportages automatisch te genereren. Dit verlaagt de administratieve lasten en zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent. Het gebruik van een risicomanagementsysteem zoals Perium maakt het mogelijk om compliance-integratie te automatiseren, wat leidt tot een aanzienlijke tijdsbesparing en meer effectiviteit in je duurzame strategieën.
Zo kan Perium jou helpen eenvoudig en efficiënt aan de CSRD/ESRS te voldoen
Perium biedt financiële dienstverleners een gebruiksvriendelijk platform voor risicomanagement dat je helpt om compliant te zijn aan de richtlijnen van CSRD en ESRS. Binnen 30 minuten ben je operationeel en kun je direct aan de slag met het identificeren van risico’s en het documenteren van beheersmaatregelen. Het platform automatiseert de tracking van relevante vereisten, waardoor je eenvoudig kunt rapporteren op duurzaamheidsprestaties zonder dat daar dure consultancy voor nodig is. Zo houd je de focus op wat echt belangrijk is: het verbeteren van jou duurzaamheidsprestaties.
Het belang van risicomanagement vanuit verschillende perspectieven
Relevantie
Kaderstelling en implementatie.
Issues
Gebrek aan integraal overzicht en risk based prioriteren. Gebrek aan kader via bewezen management systemen. Besluitvorming op gebrekkige, niet samenhangende of onvolledige informatie. Gebrekkige sturing en monitoring.
Gewenst resultaat
Integraal inzicht, in staat zijn om risk based te prioriteren en bij te sturen. Focus op de juiste risico’s. Duidelijke kaders. Vertrouwen in aanpak door medewerkers. Optimaal efficiënt en (kosten)effectief. Optimale geautomatiseerde ondersteuning.
Relevantie
Sturing op risico’s en controle op naleving.
Issues
Gebrek aan duidelijke PDCA, inzicht in prioriteiten, inefficiënte rapportage, gebrek aan sturing en monitoring verbeteracties, gebrek aan focus.
Gewenst resultaat
Duidelijke sturing en inzicht in status van beheersmaatregelen en verbeterplannen. In staat om te sturen en te monitoren. Vertrouwen in juistheid en volledigheid. Optimale ondersteuning van continue verbeteren. Optimaal efficiënt en effectief.
Relevantie
Gedrag en naleving
Issues
Inefficiency door gebrek single source of truth, gebrek aan risico awareness, gebrek aan focus.
Gewenst resultaat
Duidelijke taken en prioriteiten. Overdraagbaar en actueel inzicht. Alle relevante informatie beschikbaar. Optimaal efficiënt en effectief. Leren door te delen.
Het aantoonbaar voldoen aan de CSRD/ESRS is een forse uitdaging, maar met de juiste tools en aanpak is het haalbaar. Perium biedt een laagdrempelige, betaalbare oplossing om deze uitdaging efficiënt en effectief aan te gaan. We nodigen je uit voor een demo van ons platform om je de mogelijkheden te laten zien. Neem vrijblijvend contact met ons op via hallo@perium.nl of bel 050 – 2111 729.