NIS2-richtlijn en waarom jouw productiebedrijf dit niet kan negeren
De Network and Information Security directive, of NIS2-richtlijn, is een belangrijke stap in de ontwikkeling van cyberbeveiliging binnen de EU. Deze richtlijn is ontworpen om de weerbaarheid van essentiële diensten, zoals productiebedrijven, te verbeteren. Met de NIS2 richtlijn wordt van bedrijven verwacht dat zij maatregelen treffen om hun digitale infrastructuur te beschermen tegen cyberaanvallen. De nationale NIS2 wetgeving in Nederland gaat per 1 juli 2025 van kracht, wat betekent dat productiebedrijven zich tijdig moeten voorbereiden. Het is essentieel om te begrijpen wat NIS2 in houdt en hoe je hieraan kunt voldoen om risico’s te minimaliseren en compliance te waarborgen.
Wat is NIS2
NIS2 is de opvolger van de eerder aangenomen NIS-richtlijn en heeft als doel de cyberbeveiliging in de EU te verbeteren. Deze wetgeving legt verplichtingen op aan bedrijven die essentiële diensten leveren, zoals energie, transport, en productie. Het maakt niet alleen de cyberweerbaarheid van deze sectoren sterker, maar ook de samenwerking tussen EU-lidstaten wordt bevorderd. De richtlijn vereist dat organisaties risico’s op het gebied van netwerken en informatiebeveiliging identificeren en beheersen door concrete maatregelen te nemen, inclusief rapportageverplichtingen in geval van incidenten. Hierdoor worden niet alleen bedrijven maar ook hun klanten meer beschermd tegen de steeds groeiende digitale dreigingen.
NIS2: Waar te beginnen?
Het implementeren van de NIS2-richtlijn kan overweldigend lijken, vooral voor productiebedrijven die zich vaak meer richten op operationele processen dan op cyberbeveiliging. Begin met een grondige risicobeoordeling om de kwetsbaarheden binnen jouw organisatie in kaart te brengen. Stel vast welke assets kritisch zijn en welke risico’s zij lopen. Vervolgens kun je bestaande maatregelen evalueren en waar nodig versterken. Gezien de tijdsdruk met de deadline van 2025 is het cruciaal om snel actie te ondernemen. Betsaalbare en laagdrempelige oplossingen zijn essentieel om je cyberweerbaarheid op te bouwen, en Perium is hier om je bij deze eerste stappen te ondersteunen.
Hoe kun je efficiënt en aantoonbaar aan NIS2 voldoen?
Efficiënt voldoen aan de NIS2-richtlijn kan door de juiste tools en platforms in te zetten die specifiek zijn ontworpen voor risicomanagement. Begin met het ontwikkelen van een gestructureerd beleid en duidelijke procedures voor het beheer van netwerken en informatiebeveiliging. Zorg ervoor dat je alle relevante documenten, eisen en rapportages op één centrale plek hebt, zodat je snel kunt reageren op audits en wijzigingen in regelgeving. Maak gebruik van bestaande systemen en oplossingen die je helpen om administratieve lasten te minimaliseren. Een toetsing van je processen aan de gestelde NIS2-eisen kan je hierbij helpen om jouw zelfredzaamheid te vergroten en tegelijkertijd de compliance-status te waarborgen.
Zo kan Perium jou helpen eenvoudig en efficiënt aan de NIS2 te voldoen
Perium biedt het meest gebruiksvriendelijke en laagdrempelige platform voor risicomanagement dat zich perfect leent voor het voldoen aan de NIS2-richtlijn. Binnen 30 minuten ben je operationeel en kun je je risico’s effectief beheren. Perium stelt je in staat om eenvoudig kwetsbaarheden in je processen te identificeren en deze te koppelen aan beheersmaatregelen. Het platform bespaart je de noodzaak voor dure consultants, omdat je met bestaande oplossingen direct aan de slag kunt. Deze integrale aanpak zorgt ervoor dat je op een overzichtelijke manier kunt voldoen aan de NIS2-eisen, zonder dat je daarin verliest in administratieve rompslomp.
Het belang van risicomanagement vanuit verschillende perspectieven
Relevantie
Kaderstelling en implementatie.
Issues
Gebrek aan integraal overzicht en risk based prioriteren. Gebrek aan kader via bewezen management systemen. Besluitvorming op gebrekkige, niet samenhangende of onvolledige informatie. Gebrekkige sturing en monitoring.
Gewenst resultaat
Integraal inzicht, in staat zijn om risk based te prioriteren en bij te sturen. Focus op de juiste risico’s. Duidelijke kaders. Vertrouwen in aanpak door medewerkers. Optimaal efficiënt en (kosten)effectief. Optimale geautomatiseerde ondersteuning.
Relevantie
Sturing op risico’s en controle op naleving.
Issues
Gebrek aan duidelijke PDCA, inzicht in prioriteiten, inefficiënte rapportage, gebrek aan sturing en monitoring verbeteracties, gebrek aan focus.
Gewenst resultaat
Duidelijke sturing en inzicht in status van beheersmaatregelen en verbeterplannen. In staat om te sturen en te monitoren. Vertrouwen in juistheid en volledigheid. Optimale ondersteuning van continue verbeteren. Optimaal efficiënt en effectief.
Relevantie
Gedrag en naleving
Issues
Inefficiency door gebrek single source of truth, gebrek aan risico awareness, gebrek aan focus.
Gewenst resultaat
Duidelijke taken en prioriteiten. Overdraagbaar en actueel inzicht. Alle relevante informatie beschikbaar. Optimaal efficiënt en effectief. Leren door te delen.
Het aantoonbaar voldoen aan de NIS2 vormt een forse uitdaging voor veel productiebedrijven. De eisen zijn strikt, en de gevolgen van non-compliance kunnen leiden tot aanzienlijke boetes en reputatieschade. Perium biedt een laagdrempelige, betaalbare oplossing om deze uitdaging efficiënt en effectief aan te gaan. Wij staan klaar om je te ondersteunen in het proces richting compliance. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een demo van ons platform en ontdek zelf de mogelijkheden. Stuur gerust een mail naar hallo@perium.nl of bel 050 – 2111 729.